Window shopping maardan écht: kiesvoor gordijnen

Gordijnen, het zijn echte sfeermakers voor je interieur. Toch, en misschien wel juist daarom, kan het kiezen van gordijnen een flinke uitdaging zijn. Er bestaan veel soorten: puur decoratief, met een verduisterende functie of om inkijk tegen te gaan. Om nog maar niet te spreken over alle kleuren en dessins waar je uit kunt kiezen. Met de volgende tips wordt kiezen stukken gemakkelijker.

Functies van gordijnen

Naast het feit dat gordijnen decoratief bijdragen aan de sfeer van je interieur hebben gordijnen meer functies. Bij het kiezen van gordijnen moet je allereerst nagaan welke functie jij wilt dat de gordijnen hebben. Hierbij hou je rekening met de hoeveelheid licht die je in een ruimte wilt (behouden). Zo kun je in een slaapkamer het best kiezen voor verduisterende gordijnen zodat het ‘s nachts helemaal donker is en in de woonkamer hebben lichtdoorlatende gordijnen vaak het mooiste effect. Met lichtdoorlatende gordijnen kun je goed spelen met licht: vitrages filteren het zonlicht zodat het mooi de kamer binnenvalt. Een andere bijkomend voordeel van gordijnen is dat ze je interieur beschermen tegen verkleuring door zonlicht.


Soorten gordijnen

Er bestaan grofweg drie verschillende soorten gordijnen waar je uit kunt kiezen, afhankelijk van welke functie je aan de gordijnen toe wil kennen: overgordijnen, vitrage en in-betweens.

Overgordijnen
Overgordijnen worden gemaakt van een ondoorzichtige stof en houden daardoor lichtinval van buiten tegen. Overgordijnen kunnen ook worden voorzien van een voering om ervoor te zorgen dat de gordijnen helemaal verduisterend worden. Heeft jouw huis enkel glas, dan is het ook mogelijk om te kiezen voor een gewatteerde voering die zorgt voor isolatie.

Vitrage

Vitrages worden gemaakt van transparante stof en filteren daarmee de inval van natuurlijk licht. Vitrage is verkrijgbaar in verschillende stofdikten en kleuren. Afhankelijk van de dikte en kleur van de gordijnstof kun je spelen met lichteffecten.

In-betweens
Een in-between zit, de naam zegt het al, wat lichtval en doorzichtigheid betreft tussen overgordijnen en vitrage in. In-betweens zorgen daardoor voor privacy, maar laten wel licht door. Bij dit soort gordijnen kun je kiezen voor verschillende stoffen die meer, of juist minder doorzichtig zijn. Zo zijn er stoffen die ervoor zorgen dat voorbijgangers niet naar binnen kunnen kijken, maar jij wél naar buiten kunt kijken.

Gordijnen passend bij jouw interieur

Hoe je het ook wendt of keert: gordijnen zorgen ervoor dat een ruimte kleiner oogt. Voor sommige, grote ruimtes is dat geen probleem, maar in sommige gevallen wil je toch een zo ruimtelijk mogelijk effect. Hiervoor is het zaak om goed te kijken naar de ruimtes in huis en gordijnen te kiezen die passen bij jouw interieur. Om een ruimte groter te laten lijken kun je het best kiezen voor lange gordijnen die van vloer tot plafond lopen. Een verbredend effect creëer je door de gordijnen links en rechts van het raam over de muur door te laten lopen.

En welk gordijn past bij jouw interieurstijl? We schreven al eens eerder over het kiezen van de juiste gordijnen voor elke interieurstijl. De dikte van de stof, de kleur, het dessin, de plooien en het ophangsysteem hebben stuk voor stuk grote invloed op de uitstraling van je gordijnen.
De NL Label gordijncollectie bestaat uit veel verschillende stoffen in diverse kleuren en dessins. Van een verduisterend gordijn voor de slaapkamer tot een sfeervolle in-between voor de woonkamer. Voor elke woonwens leveren wij een gordijn op maat.


Hebben we je geinspireerd? Met persoonlijk interieuradvies bij jou thuis of bij ons in de winkel informeren we je graag over de mogelijkheden van gordijnen in jouw interieur. Maak een afspraak om te bekijken wat we voor jou kunnen betekenen.