De verschillen tussenvinyl en eenPVC-vloer

Het voorjaar en de zomer zijn geschikte seizoenen om een nieuwe vloer te plaatsen, omdat het overwegend droog weer is. Handig als uw woonkamer leeg wordt gehaald door onze stoffeerders! Vinyl- en PVC-vloeren zijn beide gemaakt van kunststof, maar toch zijn er een aantal verschillen. We zetten ze voor u op een rij.

Montage

Het leggen van zowel vinyl als het verlijmen van PVC-stroken is een lastige klus, die u beter kunt overlaten aan onze gediplomeerde stoffeerders. Bij beide vloeren is het van groot belang dat de ondervloer volledig glad is. Anders is elk korreltje of andere oneffenheid direct zichtbaar als de vloer eenmaal is gelegd. En herstellen kost veel meer tijd en geld dan het leggen zelf. Wij zijn voorstander van het lijmen van vinyl- en PVC-vloeren, vanwege de volgende redenen:

  • stiller
  • strak te snijden bij muren en deuren
  • gladdere vloer

Vloerverwarming

Beide vloeren kunt u goed combineren met vloerverwarming. Voor vinylvloeren geldt wel dat de mate van warmtegeleiding afhankelijk is van de dikte van het materiaal. Om zo weinig mogelijk warmteweerstand te verkrijgen is het aan te raden deze vloeren volledig te verlijmen.

Onderhoud

Qua onderhoud doen de vloeren niet voor elkaar onder. Zowel vinyl als PVC zijn gemakkelijk te onderhouden. Stofzuigen en af en toe dweilen is voldoende om deze vloeren mooi te houden. De vloeren zijn vochtbestendig, zodat ze gedweild kunnen worden.

Duurzaamheid

PVC-vloeren hebben door een sterk beschermende PU-toplaag (polyurethaan) een lange levensduur: een groot voordeel van PVC-vloeren. De duurzaamheid en levensduur van vinylvloeren is afhankelijk van de slijtlaag. Door naar de prijs te kijken, kunt u vaak nagaan wat de kwaliteit van de vloer is. Vinyl is een kwalitatief goede vloer, met een lange levensduur. Vinyl is zachter dan een PVC-vloer, maar er blijven daardoor ook sneller afdrukken van meubels in staan.

Checklist

Op de volgende punten kunt u letten bij de aankoop van een vinyl- of PVC-vloer:

  • Geef altijd aan op welke ondergrond (beton, hout of tegels) de vloeren gelegd moeten worden.
  • Neem kleurstalen mee naar de ruimte waar de vloer moet komen te liggen. De kleur kan heel anders ogen in combinatie met uw interieur en lichtinval heeft ook invloed. Over het algemeen geldt: een lichte kleur zorgt voor een ruimtelijke uitstraling, terwijl een donkere kleur een warme uitstraling heeft.
  • Denk na over de levensduur van uw vinyl- of PVC-vloer en let bij aanschaf op de dikte van de slijtlaag.
  • Ga na hoeveel vierkante meters vinyl of PVC u nodig heeft. Houd daarbij rekening met snijverlies. Onze stoffeerders kunnen u daar bij helpen. Ze meten de ruimte nauwkeurig op en leggen de vloer er strak in.

Toe aan een nieuwe vloer?

Upload een foto van uw vloer onder dit blog of vertel waar u voor heeft gekozen. Wij zijn heel benieuwd! Liever eerst advies? Loop dan eens bij ons binnen. Graag tot ziens!