7 tips bijhet aanschaffen vangordijnen

Gordijnen zijn echte sfeermakers met een aantal belangrijke praktische eigenschappen. Ze isoleren, verduisteren en zorgen onder meer voor extra wooncomfort. Waar moet u op letten bij het uitzoeken van nieuwe gordijnen? Lees onze tips.

Hogere ruimtes vragen om dubbele plooien

Kiest u voor een gordijn met een lengte van 200 cm of hoger, dan is een stof met een dubbele plooi aan te raden. Het geeft een rijke uitstraling aan de ruimte. Kiest u voor een enkele plooi dan zijn er geen plooien meer te zien aan de onderkant van het gordijn en valt de stof minder mooi. Voor gordijnen met een dubbele plooi is 20% tot 25% meer stof nodig. Lees alles over plooien op ons blog.

Denk aan de rest van uw interieur

Denk bij het aanschaffen van gordijnen ook aan de rest van uw interieur. In oude huizen staan geplooide stoffen mooi, terwijl rechte gordijnen goed passen bij nieuwbouw. Heeft u een uitgesproken visgraatvloer, dan kunt u de gordijnen beter effen houden, terwijl een rustige basis goed aangevuld kan worden met gordijnstoffen voorzien van een dessin of patroon. We schreven al eerder over de magische driehoek van vloer, wand- en raambekleding.

Meet ruim in

Houd er rekening mee dat gordijnstof kan krimpen. Het beste kunt u gordijnstof ruim laten inmeten. Wilt u zeker weten dat de ramen goed worden opgemeten, dan kunt u dat laten doen door een van onze stoffeerders. Krimp kunt u voorkomen door de gordijnen niet zelf te wassen, maar chemisch te laten reinigen. Krimp kan ook komen door de luchtvochtigheid in uw huis. Met name linnen gordijnen zijn hier gevoelig voor.

Voering is een goede investering

Gevoerde gordijnen hebben veel voordelen: ze isoleren, zijn duurzaam, werken verduisterend en zijn comfortabel. Doordat dit type gordijn isoleert, levert dat op de lange termijn een besparing op uw energierekening op. Gevoerde gordijnen hebben een langere levensduur, omdat de dikkere stof minder snel verkleurd door (zon)licht. De gordijnen hebben een verduisterend effect en zijn daarom geschikt voor de slaapkamer en andere ruimtes waar u het donker wilt hebben.

Het ophangsysteem is bepalend voor de uitstraling

De manier waarop uw gordijnen worden opgehangen, is bepalend voor het totaalplaatje. Kiest u voor een rails, roede, lussen of ringen? Best lastig! Goede voorlichting kan u helpen bij uw keuze. Onze stylisten weten hier alles van en kunnen u helpen om het juiste ophangsysteem te vinden dat past bij uw interieur. Lees meer over roeden en ringen in een eerder verschenen blog.

Gordijnen maken een ruimte groter óf kleiner

Als u groot woont en sfeer wilt creëren in huis, dan kan dat heel makkelijk met gordijnen! Gordijnen in een donkere tint of met een opvallend dessin zorgen voor een knus en behaaglijk gevoel. In een kleinere kamer is het juist verstandig om gordijnen met veel kleur en drukke dessins te vermijden. Ga voor effen en kies het liefst een transparante stof. Tip: gordijnen tot op de grond staan eigenlijk altijd het mooist en suggereren een hogere en dus grotere kamer.

Laat u adviseren

Gordijnen zijn echte sfeermakers en hebben veel functionele eigenschappen. Zie de aanschaf daarom als een investering en kies voor gordijnen die u mooi vindt en die bij uw situatie passen. Kies ook voor het juiste ophangsysteem, want niets is vervelender dan gordijnen die niet goed sluiten of stroef dichtgaan. Wij helpen u daar uiteraard graag bij!